4.1/5 Bekijk onze reviews

Waterman Sport Jaap Edenbaan open - Lees meer

Naar de webshop

Onze andere websites: 123dakkoffer.nlSkipoint.nl

hockeyschaatsen kopen voor de vrije tijd
Onderhoud

Schaatsonderhoud

Dé specialist in schaatsonderhoud en reparatie

Van slijpen tot roestverwijdering, reparatie en advies: bij Waterman Sport kunt je terecht voor al je schaatsonderhoud. Welke type schaats je ook hebt: van noren en klapschaatsen tot aan kunstschaatsen, ijshockeyschaatsen, shorttrack schaatsen en natuurijsschaatsen/ tourschaatsen. Er is geen partij die zoveel schaatsen slijpt als Waterman Sport!

schaatsen laten slijpen met een slijpmachine

Schaatsen laten slijpen

Als je optimaal plezier wilt beleven aan je schaatsen, is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Het voornaamste onderhoudsonderdeel zijn de ijzers: die moeten de juiste ronding hebben en scherp zijn. Wat die ronding is, hangt af van het type schaats (noren, klapschaatsen of kunstschaatsen) en het soort ijs waarop je schaatst (Natuurijs, buitenbaan, overdekte baan). Met de juiste ronding sturen je schaatsen optimaal, waardoor het minder energie kost om te schaatsen. De scherpte is noodzakelijk voor maximale grip. Schaatsen slijpen is een vak waarbij veel nauwkeurigheid vereist is. Daarom beschikken wij bij Waterman Sport over een speciale machine waarmee wij de ideale ronding kunnen realiseren. 

Wanneer moet ik mijn schaatsen laten slijpen?

Wij raden aan om niet te lang te wachten met slijpen, omdat het moeilijk is om schaatsen goed te herstellen als ze heel bot zijn. Schaatsen die goed geslepen zijn hebben een hoek van 90 graden. Dit zelf controleren is vaak echter erg lastig. Daarom adviseren wij je om uw schaatsen gemiddeld na 10 uur gebruik te laten slijpen. Een manier om wel zelf te controleren of je schaats een slijpbeurt nodig heeft is door met uw vingernagel over de snijhoek te gaan. Als er schraapsel van je nagel gaat is je schaats nog goed. Komt er geen schraapsel vanaf? Dan is het tijd voor een slijpbeurt. 

Shorttrackschaatsen kopen in schaatsenwinkel Amsterdam
Schaatsen kopen bij schaatswinkel Amsterdam

Onderhoud noren

Bij het onderhoud van noren controleren we standaard de ronding van de ijzers. Voor uw eigen veiligheid maar ook voor die van uw collega-schaatsers is dit erg belangrijk. Zijn de ijzers onvoldoende afgerond? Dan zetten we die opnieuw in met behulp van de slijpmachine. Ook kan het zijn dat de ijzers niet helemaal meer recht zijn, dan kunnen wij die ook richten (rechtzetten). Als er roest op de ijzers zit dan verwijderen we dat ook graag voor je, tegen meerkosten. Je kunt je schaatsen bij ons in de winkel brengen en meestal binnen een week weer ophalen. 

 

Onderhoud klapschaatsen

Bij klapschaatsen is nauwkeurigheid nóg meer van belang dan bij standaard noren. De klapschaatsen worden zeer nauwkeurig in de ronding geslepen in een speciale machine. De voor- en achterzijde van het ijzer moet afgerond zijn als een dubbeltje. Daarbij moet de glijzijde van het staal spiegelglad zijn. Daarom worden de ijzers van een klapschaats na het ronden en slijpen altijd handmatig gepolijst op het loopvlak, zodat dit weer superglad is. Ook de kwaliteit van de veren en de werking van het draaimechanisme van de klapschaats checken wij standaard. Zo mag er niet te veel speling op het scharnier zitten. Heeft je nog speciale wensen? Laat het ons weten, wij helpen u graag!

hockeyschaatsen kopen voor de vrije tijd

Onderhoud kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen

Het slijpen van kunstschaatsen gaat heel anders dan bij noren of klapschaatsen: de kunstschaats moet namelijk hol zijn. Dit is nodig voor betere grip, bijvoorbeeld na het landen van een draai. Hoe hol het ijzer precies wordt, kunnen we aanpassen naar gelang uw wensen en ervaring. Hetzelfde is van toepassing op ijshockeyschaatsen: we kunnen de holling in de ijzers aanpassen naar jouw wensen.
Uiteraard zijn we bij kunstschaatsen superzuinig op de toepicks op de voorzijde.

 

Wat kost het slijpen van schaatsen?

Gewone schaatsen

  • Slijpen en ronden basis: €15,-
  • Ontroesten vanaf: €15,00 

(Klap)schaatsen met hard staal (Mobilab machine)

  • Slijpen, ronden en polijsten: €18,50
  • Ontroesten vanaf : €15,00 

Kunstschaatsen & Hockeyschaatsen

  • Slijpen, ronden en polijsten: €16,00
  • Ontroesten vanaf : €15,00

Nordic / Salomonschaatsen

  • Slijpen, ronden en polijsten: €17,00
  • Ontroesten vanaf : €15,00

Overig onderhoud: schoen

Heeft u beschadigingen aan de schoen van uw schaats? Eventueel kunnen we een nageltje opnieuw intikken, of een gespje er opnieuw aan zetten. Ook gebeurt het vaak dat we de schoen laten vervangen door ze op te sturen. Dankzij onze nauwe banden met leveranciers gaat dat heel vlot.

Direct brengen en klaar-terwijl-u-wacht

Breng uw schaatsen nu langs en haal ze bij uw volgende schaatsafspraak op. Ook hebben wij overdag, indien we daar ruimte voor hebben en tot 16:00 uur, een klaar-terwijl-u-wacht service: het slijpen duurt over het algemeen zo’n 10 minuten. Deze service geldt alleen voor gewone noren, hockey en kunstschaatsen, niet voor klapschaatsen. Vraag hier ook eerst naar bij ons, want de precieze duur hangt af van de toestand van uw schaatsen en de drukte op dat moment. Hebben uw schaatsen een onderhoudsbeurt nodig? Kom langs.